08.02.17

Підстава для нарахування земельного податку

судова практика - земельний податок
Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру, а не будь-які інші, навіть, якщо це рішення органів влади.

01 лютого 2017 р. К/800/4499/14 Вищий адміністративний суд України

«Скасовуючи рішення суду першої інстанції та задовольняючи позовні вимоги, апеляційних адміністративний суд мотивував своє рішення тим, що відповідач, приймаючи спірні податкові повідомлення-рішення не перевірив категорії земельної ділянки, що належить позивачу та не встановив її цільове призначення, тобто не витребував дані державного земельного кадастру; наявність рішення Черкаської міської ради від 18.10.2012 не є доказом наявності у податкового органу підстав для нарахування земельного податку без витребування даних державного земельного кадастру; рішення № 1144 від 16.08.2011 «Про надання містобудівних умов і обмежень забудови земельної ділянки по вул. Гоголя, 305» втратило чинність у відповідності до рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради № 1756 від 15.11.2011.

Суд касаційної інстанції погоджується з таким висновком апеляційного адміністративного суду, з огляду на наступне».

«Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру. Центральні органи виконавчої влади, що реалізують державну політику у сфері земельних відносин та у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, щомісяця, але не пізніше 10 числа наступного місяця, а також за запитом відповідного органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки подають інформацію, необхідну для обчислення і справляння плати за землю, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (п. 286.1 ст. 286 ПК України)».

«З огляду на те, що підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру, а відповідач при обчисленні земельного податку позивачу такі дані не використовував, тому суд апеляційної інстанції дійшов вірного висновку про протиправність прийняття спірних податкових повідомлень-рішень.

А наявність рішення Черкаської міської ради від 18.10.2012 про затвердження технічної документації із землеустрою та віднесення земельної ділянки, що належить позивачу, за функціональним використанням до категорії земель комерційного використання, не є доказом наявності у податкового органу підстав для нарахування земельного податку за відсутності даних державного земельного кадастру».

Немає коментарів:

Дописати коментар