19.01.17

Безоплатне надання земельної ділянки

Як безоплатно отримати земельну ділянку в Україні. Право на землю
Як, згідно закону, безкоштовно отримати земельну ділянку.

Використовуйте даний матеріал у якості інструкції, яка допоможе вам безоплатно отримати земельну ділянку.


Право на земельну ділянку:

ст.81 ч.1 Земельний Кодекс України (далі ЗКУ) передбачає можливість набути права власності на землю кожному громадянину України на безоплатній основі із земель державної чи комунальної власності.


Типи земельних ділянок


ст. 121 ЗКУ вказує на розмір землі, на яку вправі розраховувати громадяни для безоплатної передачі із земель державної або комунальної власності:

  1. для ведення фермерського господарства - в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство. Якщо на території сільської, селищної, міської ради розташовано декілька сільськогосподарських підприємств, розмір земельної частки (паю) визначається як середній по цих підприємствах. У разі відсутності сільськогосподарських підприємств на території відповідної ради розмір земельної частки (паю) визначається як середній по району;
  2. для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара;
  3. для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара;
  4. для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара;
  5. для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара;
  6. для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.
Згідно ч.4 ст.116 ЗКУ скористатися своїм правом на земельну ділянку ви можете тільки одноразово, по кожному із видів.

Таким чином, кожен громадянин має право отримати 6 земельних ділянок різного цільового призначення.

Слід відмітити, якщо ви отримали, наприклад, землю для ведення особистого селянського господарства площею 1,8 га, а максимально дозволена площа 2.0 га, то на різницю у 0,2 га ви вже не маєте права.

Площа землі, яку ви безоплатно отримуєте для ведення особистого селянського господарства, може бути збільшена у разі отримання земельної частки в натурі.

Законом не обумовлена необхідність отримання земельної ділянки саме за місцем проживання. Тому отримати свою ділянку землі можна в будь-якій області України.

Дії необхідні для отримання земельної ділянки


Для початку, визначитеся із цільовим призначенням землі, яка вам необхідна, та оберіть незайняту земельну ділянку.

Як дізнатися про наявність вільних земельних ділянок

Перший спосіб- отримати інформацію про наявність вільних земель, можна скориставшись Публічною кадастрової картою, яка містить всю необхідну інформацію, таку як: межі ділянок, кадастрові номери, форма власності, площа, цільове призначення і т.д.

Як користуватися публічною кадастровою картою


Скористайтеся фільтром по регіонах для відображення земельних ділянок:

регіони в публічній кадастровій карті

Пошук земельних ділянок за кадастровим номером:

знайти земельну ділянку за кадастровим номером

Скористайтеся параметрами «Шари» для огляду:

огляд шарів в кадастровій карті

Наведіть курсор на цікаву для вас ділянку для виведення контекстного меню та додаткової інформації та можливостей:

інформація про земельну ділянку в кадастровій карті

Роздрукуйте необхідну вам площу:

роздрукувати із кадастрової карти

Другий спосіб - це відправити офіційний запит про надання публічної інформації в місцеве управління з питань містобудування та архітектури місцевої держадміністрації та / або місцевого територіального органу Держгеокадастру. Запит повинен бути націлений на отримання інформації про наявність земель державної та / або комунальної власності, які ще не були надані в користування.

Отримання інформації


Ознайомтеся зі ст. 1, 19 Закону України «Про доступ до публічної інформації»

Для того, щоб отримати необхідну інформацію, ваш запит повинен містити наступну інформацію:
  • ПІБ запитувача, зворотню адресу, email, номер для зв'язку (якщо є);
  • Загальний опис інформації, щодо якого робиться запит;
  • Дату і підпис.
З точними зразками форм запитів можна ознайомитися за цим посиланням.

Також, можна скористатися електронною державною системою електронних звернень

Перш ніж складати запит ознайомтеся з вашими правами, які відображені в ст.10 ЗУ «Про доступ до публічної інформації».

Бувають випадки, коли вам можуть відмовити в отриманні необхідної інформації. Щоб не зіткнутися з ситуацією, коли вам відмовляють, ознайомтеся зі ст. 22 того ж Закону.

Щодо термінів надання запитуваної вами інформації, відповідь має бути отримана протягом 5-ти днів починаючи з дня отримання запиту. Іноді, цей термін може бути збільшений до 20-ти днів, якщо відповідь передбачає велику кількість інформації.

У разі, якщо вам відмовили в наданні публічної інформації, такі дії можна оскаржити. Ст. 23 ЗУ «Про доступ до публічної інформації» містить перелік дій для оскарження.

Вся інформація на запити відповідно до ст.21 того ж закону, надається безкоштовно, крім тих випадків, коли відповідь передбачає виготовлення копій більш ніж на 10 стор., які необхідно буде відшкодувати.

Оскаржити порушення можна, звернувшись:
  • до керівника органу
  • Адмін суд
  • уповноваженого ВРУ з прав людини
Ще один момент, який може вплинути на надання інформації, це нагадування в запиті про відповідальність за ненадання публічної інформації.

У запиті про вільні земельні ділянки слід послатися на ч.5. ст. 24 «Про регулювання містобудівної діяльності». Це в тому випадку, якщо ви звертаєтеся до місцевих органів влади.

Якщо ви робите запит в Держгеокадастр, то зробіть посилання на Положення Про Державне агентство земельних ресурсів України з акцентом на те, що даний орган є центральним органом виконавчої влади з питань земельних ресурсів та, відповідно володіє повною інформацією про вільні земельні ділянки.

У запиті обов'язково слід вказати, в якій місцевості вас цікавить земельна ділянка, її приблизна площа. Також бажано долучити роздруківку графічних матеріалів з публічної кадастрової карти. Зверніть увагу, що запитувати треба не конкретне розташування ділянки, а бажану місцевість або територію.

Замовте викопіювання


Після того, як ви вибрали вільну земельну ділянку, необхідно звернутися до державного кадастрового реєстратора місцевого територіального органу Держгеокадастру та замовити викопіювання з кадастрової карти або плану.

Послуга платна згідно постанови КМУ від 01.08.2011 №835 «Деякі питання надання Державним агентством земельних ресурсів та його територіальними органами адміністративних послуг».

Подайте клопотання


Це наступний крок, який вам необхідно здійснити

Куди подається:
  • Головне управління Держгеокадастру в області, в разі отримання земельної ділянки для цілей ведення особистого селянського господарства або садівництва державної власності поза населених пунктів.
  • Районна держадміністрація (землі державної власності поза межами населених пунктів).
  • Місцева рада (землі комунальної власності в межах населених пунктів).
Зазначте у своєму клопотанні цільове призначення землі та її приблизну площу.

До клопотання необхідно додати:
  • Копію паспорту.
  • Викопіювання з держкадастру у вигляді графічних матеріалів із зазначенням бажаного місця розташування землі.
  • Якщо земельна ділянка вилучається із користування у інших осіб, необхідно додати погодження землекористувача.
  • Для земель із цільовим призначенням для ведення фермерського господарства – документи, які б могли підтвердити ваш досвід роботи у сільському господарстві чи наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі.
Вимога посадових осіб надати інші документи, крім тих, що зазначені вище, забороняється (ст. 118 ч.6 ЗКУ).

Строк розгляду клопотання становить один місяць. Результатом розгляду буде надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або мотивована відмова.

Якщо протягом місяця ви не отримали ні дозволу, ні відповіді, то після спливу ще одного місяця з дня закінчення попереднього, ви маєте право замовляти розроблення проекту землеустрою без надання дозволу, але письмово попередивши про це орган в який ви звертались та додати договір на виконання робіт із розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Вам може бути відмовлено лише за невідповідність місця розташування об’єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку (ст. 118 ч.7 ЗКУ).

Розробка проекту землеустрою


Після того, як ви отримали дозвіл, необхідно замовити розроблення проекту землеустрою у сертифікованої (сертифікат інженера-землевпорядника) землевпорядної організації.

Завданням землевпорядної організації буде визначення меж земельної ділянки, геодезичних координат, встановлення межових знаків, складення кадастрового плану та проекту землеустрою.

Якщо у організації буде відсутній сертифікат, ви не зможете зареєструвати земельну ділянку.

При зверненні до землевпорядної організації укладається договір, де будуть визначені строки виконання робіт та їх вартість.

Як повинен виглядати типовий договір можна ознайомитись за посиланням.

Погодження проекту


Готовий проект землеустрою в обов’язковому порядку погоджується з територіальним органом Держгеокадастру або ін. див (ст. 186-1 ЗКУ).

Для земельних ділянок, які розташовані в населених пунктах, або призначення яких є будівництво, необхідно звернутися за погодженням до управління з питань містобудування та архітектури місцевої держадміністрації.

Органи, до яких ви звертались, зобов’язані безкоштовно протягом десяти робочих днів з дня одержання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або копії такого проекту, безоплатно надати або надіслати рекомендованим листом з повідомленням розробнику свої висновки про його погодження або про відмову в такому погодженні.

Підставою для відмови у погодженні проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки може бути лише невідповідність його положень вимогам законів та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, документації із землеустрою або містобудівній документації.

При погодженні проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки забороняється вимагати додаткові матеріали та документи не включені до проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Перелік документів до проекту землеустрою (ст.50 ЗУ «Про землеустрій»):
  • завдання на розроблення проекту землеустрою;
  • пояснювальну записку;
  • копію клопотання (заяви) про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки (у разі формування та/або зміни цільового призначення земельної ділянки за рахунок земель державної чи комунальної власності);
  • рішення Верховної Ради Автономної Республіки Крим, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки (у випадках, передбачених законом);
  • письмову згоду землевласника (землекористувача), засвідчену нотаріально (у разі викупу (вилучення) земельної ділянки в порядку, встановленому законодавством), або рішення суду;
  • довідку з державної статистичної звітності про наявність земель та розподіл їх за власниками земель, землекористувачами, угіддями;
  • матеріали геодезичних вишукувань та землевпорядного проектування (у разі формування земельної ділянки);
  • відомості про обчислення площі земельної ділянки (у разі формування земельної ділянки);
  • копії правовстановлюючих документів на об’єкти нерухомого майна для об’єктів будівництва III-V категорії складності, які розташовані на земельній ділянці;
  • розрахунок розміру втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва (у випадках, передбачених законом);
  • розрахунок розміру збитків власників землі та землекористувачів (у випадках, передбачених законом);
  • акт приймання-передачі межових знаків на зберігання (у разі формування земельної ділянки);
  • акт перенесення в натуру (на місцевість) меж охоронних зон, зон санітарної охорони, санітарно-захисних зон і зон особливого режиму використання земель за їх наявності (у разі формування земельної ділянки);
  • перелік обмежень у використанні земельних ділянок;
  • викопіювання з кадастрової карти (плану) або інші графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки (у разі формування земельної ділянки);
  • кадастровий план земельної ділянки;
  • матеріали перенесення меж земельної ділянки в натуру (на місцевість) (у разі формування земельної ділянки);
  • матеріали погодження проекту землеустрою.

Обов’язковій експертизі підлягають проекти землеустрою в тому разі, якщо надання земельної ділянки буде здійснено за рахунок особливо цінних земель лісогосподарського призначення, земель водного фонду, природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення. Експертиза має проводитись Держземагенством.

На теперішній час є можливість погодити проект землеустрою, звернувшись до місцевого Центру надання адміністративних послуг.

Реєстрація земельної ділянки у Державному земельному кадастрі


Наступним кроком, який вам необхідно здійснити, це звернутися із заявою про державну реєстрацію земельної ділянки до державного кадастрового реєстратора. Зробити це можна власноруч, або уповноважити землевпорядну організацію зазначивши це при укладенні договору.

Документи, які подаються разом із заявою:
  • копії паспорту та коду
  • довіреність та договір
  • вже погоджений проект землеустрою 
  • висновок експертизи (якщо вона проводилась)
  • підтвердження оплати послуги проведення державної реєстрації землі (згідно постанови КМУ від 01.08.2011р. №835)
Заява розглядається протягом 14 днів.

Держ. кадастровим реєстратором перевіряються всі документи, та вірність меж земельної ділянки, відповідно до вже зареєстрованих раніше, далі проводить реєстрацію землі у Державному земельному кадастрі. В результаті ви отримаєте Витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку, який буде містити її кадастровий номер.

Відповідно до постанови КМУ від 01.08.2011р. №835, витяг є платним.

Затвердження проекту землеустрою


Для того, щоб затвердити ваш проект, необхідно звернутися до місцевої ради (для земельних ділянок, які розташовані у населеному пункті) або до місцевої держадміністрації (в іншому випадку) із відповідним клопотанням.

Безоплатна передача земельної ділянки


Далі, після проведення реєстрації, держадміністрація чи місцева рада приймає рішення про безоплатну передачу земельної ділянки із державної чи комунальної власності у вашу користь. Рішення обов’язково повинно містити в собі інформацію щодо площі земельної ділянки, її місця розташування та кадастровий номер.

Реєстрація права власності на земельну ділянку


Останній крок, який вам необхідно буде здійснити, це Державна реєстрація права власності у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Для цього вам необхідно звернутися із заявою до Державної реєстраційної служби, або скористатися послугами Центру надання адміністративних послуг тої місцевості.

Додаткові документи до заяви:
  • копії паспорту та коду;
  • рішення про безоплатну передачу земельної ділянки;
  • витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку;
  • документи, що підтверджують сплату адміністративного збору.
Заява розглядається протягом 5 робочих днів (ст.19 ч.1 ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»).

Вичерпний перелік підстав для відмови у проведенні реєстрації містить ст.24 того ж Закону.
Після внесення всіх необхідних відомостей щодо вашої земельної ділянки до Реєстру, ви стаєте її повноцінним власником.

Вимагання службовою особою додаткових коштів, які не передбачені чинним законодавством, є протизаконним та вважаються кримінальним злочином.

Поради


Всі документи потрібно оформляти у двох примірниках і обов'язково реєструвати в канцелярії.
Почніть процес приватизації з інформаційного запиту.

Якщо відповідь приблизно така: «Райдержадміністрація не володіє і не повинна володіти такою інформацією», тоді виникає питання, яке можна переадресувати правоохоронним органам: «А на підставі чого, адміністрація виділяє землю?».

Деякі чиновники дають відповідь типу: «Немає вільних земельних ділянок на території району». В такому разі візміть під контроль діяльність адміністрації і кожен місяць надсилайте запит з вимогою надавати інформацію про всі розпорядженнях голови району за звітний період. Це паралізує роботу чиновника - він не зможе вирішувати земельні питання так, як йому заманеться. Адже якщо немає доступних земельних ділянок, то, відповідно до закону саме ви, як останній заявник на приватизацію ділянки, стаєте першим в черзі, якщо земля все-таки звільниться.

Не приймайте в усній формі жодної відповіді. З моменту, коли посадова особа надала інформацію в письмовому вигляді, вона несе за неї персональну відповідальність.

***
Відповіді на запитання можна отримати у коментарях.



Немає коментарів:

Дописати коментар