21.01.17

Формування земельної ділянки. Земля як об'єкт цивільних прав

Як формується земельна ділянка. Судова практика

11 січня 2017 року Справа № 916/632/16 Вищий господарський суд України

«З встановлених судами попередніх інстанцій обставин справи не вбачається, що частина орендованої земельної ділянки, яку позивач має на меті залишити в оренді шляхом внесення спірних змін до Договору, сформована як об'єкт цивільних прав.

Так, за приписами статті 791 ЗК України формування земельної ділянки полягає у визначенні земельної ділянки як об'єкта цивільних прав. Формування земельної ділянки передбачає визначення її площі, меж та внесення інформації про неї до Державного земельного кадастру. Формування земельних ділянок здійснюється, зокрема, шляхом поділу чи об'єднання раніше сформованих земельних ділянок.

Сформовані земельні ділянки підлягають державній реєстрації у Державному земельному кадастрі. Земельна ділянка вважається сформованою з моменту присвоєння їй кадастрового номера. Формування земельних ділянок шляхом поділу та об'єднання раніше сформованих земельних ділянок, які перебувають у власності або користуванні, без зміни їх цільового призначення здійснюються за технічною документацією із землеустрою щодо поділу та об'єднання земельних ділянок. Земельна ділянка може бути об'єктом цивільних прав виключно з моменту її формування (крім випадків суборенди, сервітуту щодо частин земельних ділянок) та державної реєстрації права власності на неї.

За таких обставин, колегія суддів Вищого господарського суду України приходить до висновку, що господарськими судами попередніх інстанцій цілком правомірно та обґрунтовано відмовлено у задоволенні позовних вимог Кооперативу».

Немає коментарів:

Дописати коментар